Moscul este unul dintre cele mai vechi folosite ingrediente pentru parfumuri, fiind un fixator foarte eficient și avānd o nota senzuală, exotică, patrunzătoare. Nu e de mirare că este considerat o substanță cu puteri afrodiziace. Acestă caracteristică are la baza īnsăși utilitatea pe care o are moscul, ca substanță, īnainte de a ajunge să īși pună amprenta asupra parfumurilor, loțiunilor etc.
Moscul este o substanta secretată de o glandă abdominală a unei specii de antilopă din Tibet (Moschus moschiferus). Această glandă, care se găseste numai la masculul speciei, secretă o substanță de culoare maron roșcat, consistentă, al cărei miros puternic exercită o puternică atracție sexuală pentru femela speciei. Extracția acestei substanțe pentru a fi folosită īn produsele cosmetice a avut ca rezultat aducerea speciei pe care de dispariție. Acest lucru și prețul foarte ridicat al moscului natural, au dus la realizarea unor versiuni artificiale, mai puțin costisitoare și la fel de eficiente, sau la folosirea unor uleiuri din plante asemănătoare moscului ca miros (uleiuri folosite și īn produsele TOBS care folosesc generic denumirea de mosc).
Moscul folosit īn parfumuri este mult diluat, īn concentrație foarte mare avānd chiar un miros respingător. Diluarea īntr-o proporție potrivită are īnsă un efect extraordinar - un miros dulceag dar nu apăsator sau agresiv, irezistibil, voluptos. Parfumurile a caror notă predominantă este cea de mosc sunt unele care emană caldură, greutate, sugerează pasiune, senzualitate și sunt potivite īn special anotimpului rece.